Fraude met Valse betaal-apps

Dossier

05-09-2017

Valse betaal-apps

 

Je hebt een mooie laptop te koop, dus je plaatst hem op Marktplaats. De koper komt het apparaat bij je ophalen en maakt het geld ter plekke over met zijn betaal-app. Je kijkt mee en ziet dat het geld van zijn of haar rekening wordt afgeschreven. De deal is rond en je ziet de koper met je laptop de deur uit lopen. Toch jammer dat jij het geld nooit op jouw eigen rekening bijgeschreven krijgt.

De betaal-app blijkt nep. Geen geld, weg laptop. Je bent opgelicht!

 

Hoe werkt de truc precies?

Mensen zetten een product te koop via een tweedehands verkoopsite, zoals Marktplaats. Dit kan een laptop, gouden ketting of spiegelreflexcamera zijn, maar ook een scooter of zelfs (dure) auto. Er komt al snel een reactie van een koper die het product op wil halen. Deze vraagt direct of het goed is dat het geld ter plekke overgemaakt wordt. Aangezien het meestal om bedragen van boven de 1000 euro gaat en de koper hier niet mee over straat wil lopen, klinkt dit logisch. Vervolgens wordt gevraagd bij welke bank de verkoper bankiert. De koper geeft vervolgens aan bij een andere bank te bankieren. Dan duurt het altijd een dag voor het geld op de andere bank is bijgeschreven en kan de verkoper dus niet gelijk checken of het geld binnen is of niet.

De koper komt bij verkoper thuis om het product te bekijken en geeft aan dat hij interesse heeft. Hij haalt zijn telefoon tevoorschijn om hiermee geld over te maken en zegt dat de verkoper mee mag kijken. Deze ziet een betaal-app. Alles lijkt in orde. Op de getoonde rekening staat voldoende geld en er zijn afschrijvingen gedaan. De koper vult naam en rekeningnummer van de verkoper in. Vervolgens is te zien dat het geld ook daadwerkelijk van de rekening afgeschreven wordt. De verkoper maakt nog een foto van het betaalscherm. Omdat hij een andere bank heeft dan de koper, zal het geld pas de volgende dag op zijn rekening bijgeschreven worden. Hij heeft zelf meegekeken, dus hij denkt dat het wel goed zit.

Maar niets is minder waar…

Een dag later staat er geen geld op de rekening. Weer een dag later nog niet. De verkoper probeert de koper te bereiken, maar hij is geblokkeerd of de mail komt terug.

Het duurt even voor het kwartje valt: hij is opgelicht!

 

Nep-app

De gedupeerden in onze uitzending kregen te maken met een oplichter die een valse app van ABN AMRO gebruikte. Als je de nep-app naast de echte legt, kun je enkele verschillen zien.

Als je echter zelf geen ABN AMRO rekening hebt, weet je niet hoe die app er precies qua vormgeving uitziet.

 

Een flink aantal gedupeerden heeft zelfs nog hun bank gebeld om advies te krijgen voordat het geld overgemaakt werd. Verschillende mensen kregen van de klantenservice te horen dat het wel goed zat als ze mee konden kijken en zagen dat het geld van de rekening werd afgeschreven. Dit is dus niet het geval. Wees gewaarschuwd!

In onze uitzending werd gebruik gemaakt van een nep-app van ABN AMRO.

Opgelicht?! krijgt ook klachten binnen over een valse ING-app.

 

Gedupeerden

Opgelicht?! krijgt in de afgelopen maanden tientallen klachten van gedupeerden die met deze vorm van oplichting te maken hebben gehad en hun product zijn kwijtgeraakt. Het gaat altijd om goederen die meer dan 1000 euro waard zijn. De hoogste schade is 24.000 euro voor een auto.

 

Auto’s en scooters

Veel mensen zijn op deze manier hun auto of scooter kwijt geraakt. Als het geld is overgemaakt en de verkoper denkt dat het goed zit, gaan koper en verkoper samen naar postkantoor om de auto over te laten schrijven. Doordat je dit doet, zegt de politie daarna dat de auto niet gestolen is. Je hebt de auto immers zelf op naam van iemand anders gezet. De auto staat dus niet geregistreerd als gestolen.

 

Laptop te koop

Opgelicht?! zet een laptop te koop. Binnen mum van tijd krijgen we berichten van mogelijke kopers. We gaan in op het bod van ene Israėl. Hij wil het liefst dat we de laptop op station Utrecht Centraal aan hem verkopen, maar dat doen we natuurlijk niet. Uiteindelijk komt hij samen met een andere jongen aan huis. Na een paar korte vragen wil hij de laptop hebben. Hij pakt zijn telefoon erbij en de verkoper kan meekijken. Het is de nep-app, maar het ziet er heel echt uit. De verslaggever kijkt mee via een verborgen camera en checkt direct het rekeningnummer via verschillende IBAN-check sites. Deze geven aan dat het geen bestaand IBAN nummer is. Ook maken we direct 1 cent over, ook deze cent komt gelijk terug omdat het een niet-bestaand IBAN nummer is.

Als we de jongens willen confronteren slaan ze op de vlucht. De politie staat buiten op ze te wachten en na een flinke achtervolging kunnen beide jongens ingerekend worden.

 

Tips  

Om te voorkomen dat je op deze manier opgelicht wordt, kun je de volgende dingen doen:

Vertrouw vooral je eigen scherm. Dus pas als je op je eigen scherm ziet dat het geld is binnengekomen op je eigen rekening, weet je echt zeker dat het geld binnen is.

Een screenshot of meekijken is dus niet voldoende.

 

Bij sommige banken kun je via Internetbankieren zelf een betaling aanmaken, die je kunt doorsturen naar de desbetreffende persoon. Als hij dan betaalt, staat het geld wel direct op je rekening. Ook kun je zelf een betaalverzoek versturen via bijvoorbeeld Tikkie.

 

Het klinkt suf, maar cash betalen is altijd een optie. Wees hierbij wel alert op vals geld.

Er zijn sites beschikbaar waar je kan checken of een IBAN-nummer wel of niet bestaat.

Deze site geeft ook aan wat er wel of niet klopt aan het getal.
Let op: deze check geeft geen 100% garantie. Als de oplichters een bestaand rekeningnummer gebruiken in de nep-app, dan zal de site dus aangeven dat het nummer klopt. Voorbeelden van dit soort sites zijn nl.ibancalculator.com, www.ibannl.org/iban-check en nl.iban.com.

 

Toekomst

Vanaf 2019 duurt het geen dag meer voor het geld van een andere bank op jouw rekening staat. Dus nog heel even wachten en dan is dit probleem opgelost.

 

Voorbeelden:

 

https://opgelicht.avrotros.nl/fileadmin/_processed_/csm_NEP_BANK_ABN_AMRO_STILL_f29ad9b298.jpg

Nep-app ABN AMRO ▲

 

 

https://opgelicht.avrotros.nl/fileadmin/_processed_/csm_ING_nep_app_20170830_212532_7de54f9c34.jpg

Nep-app ING ▲

 

Bron:

https://opgelicht.avrotros.nl/dossiers/item/10411/

 

donderdag 7 september 2017