Halfvolle melk verhoogt het risico op parkinson.

 

Het gebruik van halfvolle of magere melk kan de kans op de ziekte van Parkinson verhogen.

 

 

Het gebruik van volle melk heeft dat risico niet.

Dat hebben onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston ontdekt.

 

Parkinson is een neurologische ziekte die zich kenmerkt door trillen en trager bewegen.

Onderzoekers ontdekten dat het consumeren van drie porties halfvolle melk per dag of meer de kans op parkinson met zon 34 procent verhoogt.

 

Volvette zuivelproducten

Maar mensen die volle melk gebruiken, lopen geen extra risico en dat geldt ook bij andere volvette zuivelproducten zoals room, kaas, yoghurt, roomboter en ijs.

 

Volle melk = OK ▲

 

De onderzoekers analyseerden het eetgedrag en de gezondheid van ruim 80.000 vrouwen en bijna 50.000 mannen over een periode van 25 jaar.

In die tijd kregen meer dan 1000 deelnemers de ziekte van Parkinson.

 

Hoewel ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat magere producten parkinson veroorzaken, denken de wetenschappers wel dat het een benvloedbare risicofactor voor de ziekte is.

 

Met andere woorden: het is een risicofactor waar je iets aan kunt doen.

Van de 5830 mensen die drie of meer porties magere melk per dag nuttigden, kregen er 60 parkinson.

Van de 77.864 mensen die minder dan n portie per dag consumeerden, ontwikkelden 483 de ziekte.

 

Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

 

Bron: Gerrit Onrust

 

woensdag 8 november 2017