Hooikoorts Oplossingen

 

Hooikoorts: Wat is het en wat kun je eraan doen?

Zaterdag 15 april 2017

 

600x275_hooikoorts.jpg

 

Het is weer voorjaar! De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en ook mensen bloeien ervan op als de zon zich weer laat zien. Maar voor velen betekent het ook weer de traditionele hooikoorts-ellende met tranende ogen en loopneuzen.

 

Allergie
De hele dag worden je huid, je ogen en je luchtwegen blootgesteld aan allerlei stoffen in de buitenlucht. Een deel van deze stoffen kunnen een allergische reactie opwekken, de zogeheten allergenen. Als je allergiegevoelig bent, kan je lichaam reageren door bijvoorbeeld uitslag op de huid, brandende en tranende ogen of een prikkeling van de luchtwegen.

 

Dr. Letty de Weger is onderzoeker bij het LUMC en doet al jaren onderzoek naar hooikoorts en de veroorzakers daarvan. “Als je een allergische reactie hebt op bijvoorbeeld pollen, dan maakt je lichaam histamine aan. Histamine zorgt ervoor dat je slijmvliezen er alles aan doen om deze indringer te verwijderen. Met als gevolg: niezen, tranen, snotteren en jeuk.”

 

Wie, wat, wanneer?
Ongeveer 1 op de 3 mensen heeft een allergie. Het merendeel heeft een huisstofmijtallergie, maar de nummer 2 is hooikoorts. Hier heeft 6 tot 12% van de mensen last van. “Het is mogelijk om de allergie al op jonge leeftijd te hebben, maar het kan ook dat je pas op je 30ste of 40ste last krijgt van hooikoorts”, aldus Dr. Hans de Groot, allergoloog van het Delfts Allergie Centrum.

Het aantal mensen met een allergie is de laatste decennia wereldwijd toegenomen. Een mogelijke theorie is dat we steeds hygiënischer zijn gaan leven, waardoor het immuunsysteem minder geprikkeld wordt.

 

Hooikoortspatiënten kunnen een groot deel van het jaar last hebben van hun klachten. De Weger: “Op dit moment zorgen vooral de katjes die van de berken vallen voor problemen. En over een paar weken beginnen diverse grassoorten hun pollen te verspreiden voor enkele maanden. Daarnaast kunnen mensen in de eerste maanden van het jaar ook last hebben van de els.” Verder zijn onder meer ambrosia en weegbree veroorzakers van hooikoorts.

 

Medicatie
Gelukkig is er de nodige medicatie die je van deze klachten af kan helpen.

- Drogist

Bij de drogist zijn neussprays en oogdruppels verkrijgbaar, maar ook hooikoortstabletten die antihistamine bevatten. Deze medicatie is bedoeld voor mensen met lichte klachten en werkt vrijwel direct.

 

- Apotheek

Als je veel last hebt van hooikoorts – je wordt er bijvoorbeeld echt ziek of erg vermoeid door – dan kun je (via de huisarts) medicatie ophalen bij de apotheek. Dr. Hans de Groot: “Bij deze medicatie wordt niet alleen de allergische reactie aangegaan, maar óók de ontstekingsreactie.” Het betreft zwaardere medicijnen en dus kunnen ze ook meer bijwerkingen hebben, zoals o.a. slaperigheid.

 

- Immunotherapie

Wanneer bovenstaande niet voldoende is, kun je immunotherapie overwegen. Daarbij wordt geprobeerd patiënten toleranter te maken voor de allergie. Dit kan door middel van injecties, waarbij je drie jaar lang (eerst wekelijks, daarna maandelijks) een injectie krijgt, waarna het merendeel van de patiënten nog maar een klein beetje last heeft van hooikoortsverschijnselen. Mensen die last hebben van graspollen kunnen ook voor smelttabletten kiezen. “Deze tabletjes leg je onder de tong en bevatten graspollen, waardoor je lichaam antistoffen gaat aanmaken.”, aldus De Groot.

 

In de meeste gevallen wordt de medicatie van de apotheek en de immunotherapie vergoed door de zorgverzekeraars.

 

Tips
- Volg de pollenberichten op internet, bijvoorbeeld op Pollennieuws, Weeronline of de AllergieRadar waar dr. Letty de Weger bij betrokken is;

- Probeer buitenactiviteiten te verminderen als de pollen in de lucht hangen;

- Draag een zonnebril, zodat er geen pollen in je ogen komen.

 

Daarnaast is het raadzaam om je was binnen te drogen, naar het strand te gaan (daar zijn minder pollen), je niet in de slaapkamer om te kleden en te douchen voor je gaat slapen.

 

4 commentaren

24 dagen geleden

hipppo

Wat ik iedereen die last heeft van hooikoorts of een andere allergie kan aanraden is een bezoekje brengen aan een allergietherapeut. Ik weet een hele goeie die meestal aan één sessie van een uur genoeg heeft om welke allergie dan ook te elimineren. Allerlei dure therapiëen en medicijnen met vervelende bijwerkingen zijn volstrekt niet nodig. Als ik de naam niet mag noemen moet de redactie die maar weer verwijderen.

Het betreft Carla Roodenrijs, gevestigd in Waardenburg. https://www.allergiepraktijk.nl/

 

Onze dochter heeft dankzij haar geen last meer van pollen, die haar in het voorjaar altijd gigantische ontstekingen op haar ogen bezorgden. Ook diverse andere allergiëen is ze kwijt of zijn tot een dragelijk niveau gereduceerd. Diverse vrienden van ons heeft ze verlost van allergie voor katten.

Kijk maar op haar website naar de getuigenissen van diverse klanten. https://www.allergiepraktijk.nl/

 

24 dagen geleden

eponine

Mijn vriend heeft altijd heel veel last gehad van hooikoorts. Dit jaar is hij in januari begonnen met het nemen van bijenpollen. Precies datgene waar hij allergisch voor was zit daar dus in. Hij heeft tot nog toe geen medicatie nodig gehad, geen niesbuien of traanogen, geen jeuk...niks! Nu ben ik zelf altijd vrij sceptisch, maar hiervan was ik zo onder de indruk...! Een buurmeisje was net zo allergisch, zij is twee weken geleden met bijenpollen, en zelfs zij merkt al resultaat en heeft minder medicatie nodig. 

 

Bron:

https://kassa.vara.nl/nieuws/hooikoorts-wat-is-het-en-wat-kun-je-eraan-doen

 

woensdag 10 mei 2017