Light vergroot kans op diabetes

 

18 september 2014

Het nuttigen van lightdrankjes kan tot stofwisselingsafwijkingen als diabetes leiden. IsraŽlische wetenschappers hebben dit onderzocht en gepubliceerd in het blad Nature. 

 

Overgewicht
Vaak zit in lightdrankjes aspartaam, sacherine of sucralose. De calorievrije stoffen geven frisdrank een zoete smaak zonder dat het suiker bevat. Uit het onderzoek is echter gebleken dat deze stoffen het verlagen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd bemoeilijkt bij mensen die hier aanleg voor hebben. Op de lange termijn kan dit juist weer leiden tot overgewicht.

 

Belang van afgestemd medicijngebruik
Een van de onderzoekers, professor Eran Segal benadrukt het belang van individueel afgestemd medicijngebruik. "Wij geloven dat een geÔntegreerde analyse van het dieet ons meer leert over de effecten op onze gezondheid".

 

Relatie met darmbacteriŽn
Volgens een van de andere onderzoekers wil men zoetstoffen massaal en ongecontroleerd consumeren terwijl de bijkomende lichamelijke kwalen ongewenst zijn. "De relatie met onze eigen darmbacteriŽn is een grote factor bij het bepalen hoe voedsel onze gezondheid beÔnvloedt. Bijzonder intrigerend is de schakel tussen gebruik van kunstmatige zoetstoffen en de neiging om kwaaltjes te voorkomen", aldus professor Elinav

 

Sacherine verhoogt bloedsuikerspiegel
Juist aspartaam bleek de bloedsuikerspiegel het minst te verhogen. Eerder werd van de stof beweerd dat het kankerverwekkend zou zijn. Studies hebben dit echter nooit hard kunnen maken. Aspartaam is de meest gebruikte zoetstof in lightproducten. Sacherine bleek de bloedsuikerspiegel het meest te verhogen.

 

De resultaten van het onderzoek vind je hier:

http://wis-wander.weizmann.ac.il/gut-bacteria-artificial-sweeteners-and-glucose-intolerance#.VCF9bvl_srW

 

Bron: http://kassa.vara.nl/actueel/consumentennieuws/artikel/nieuws/light-vergroot-kans-op-diabetes/

woensdag 24 september 2014