Mieren Bestrijden

 

Zodra het een beetje begint te zomeren, komen ze tevoorschijn: mieren. Vervelend als ze uw terras ondergraven, nog veel vervelender als ze in colonne uw voorraadkast binnenmarcheren.

Wij verzamelden de beste tips waarmee u de mierenlegers op afstand kunt houden.

 

Als er een diersoort op de aarde succesvol is, dan is het de mier wel: er zijn ongeveer 12.000 verschillende soorten bekend en ze komen op alle continenten behalve Antarctica voor. De mier leeft in kolonies en elke kolonie heeft één koningin.

Daarnaast zijn er de werksters – die allemaal een eigen taak hebben: verkenner, voedselverzamelaar, nestonderhouder, kinderverzorgster of soldaat – en de jonge mannetjes en jonge koninginnen.

 

Is de mier schadelijk?

Een mierennest bestaat uit een ingenieus en groot gangenstelsel – schitterend om te zien, maar schadelijk voor je terras en tuin, omdat de gangenstelsels instabiliteit veroorzaken. Nog een vervelende ‘bijwerking’ van de mier is dat hij bladluizen verspreidt: de schrik van elke tuinliefhebber. Daar komt bij dat de mier de larven van de natuurlijke vijanden van de bladluis (denk aan het lieveheersbeestje) eet. Tot slot dragen mieren allerhande bacteriën bij zich.

Heeft een mier zich dus tegoed gedaan aan een stukje meloen op tafel, dan is het verstandig die meloen weg te gooien.

 

Voorkomen is beter dan…

Dek etensresten altijd goed af, houd potten, blikken en verpakkingen gesloten en houd het aanrecht schoon.

Mieren zijn vooral dol op zoetigheid: een klein kloddertje jam op het aanrecht is al voldoende.

 

Houd de tuintafel en het terras schoon en vergeet daarbij niet om af en toe het losse zand weer tussen de terrastegels te vegen

Houd afvalbakken en kliko’s goed dicht en zorg ervoor dat er zo min mogelijk tuinafval door de tuin zwerft – mieren houden namelijk nogal van oud hout en rottend blad.

 

Kit de naden en gaten van de woning

Mieren hebben een enorme hekel aan koper. Een koperdraad bij de tuindeur zorgt ervoor dat ze in elk geval niet via die route naar binnen marcheren.

 

Talkpoeder is een natuurlijk bestrijdingsmiddel van mieren. Strooi dus krijt of babypoeder over de routes van de mieren

(en herhaal dit na een regenbui).

Mieren zijn gewoontebeestjes en nemen altijd een vaste route.

Wordt deze route verstoord, dan raken de mieren gedesoriënteerd

Koffiedik vermengd met een beetje aarde houdt mieren weg van de plek waar u dat mengsel strooit.

 

Mieren met planten en kruiden verjagen

Er zijn planten en kruiden waaraan mieren een uitgesproken hekel hebben:

Salie

Rozemarijn

Bieslook

Majoraan

Maggikruid

Basilicum

Munt

Boerenwormkruid

 

Ook verschillende keukenkruiden doen het goed tegen mieren – ze houden namelijk niet van sterke geuren:

Basilicum

Oregano

Knoflook (houden slakken trouwens ook niet van!)

Salie

Rozemarijn

Kruidnagel

Nootmuskaat

Kaneel

Peper

 

U kunt de kruiden met een klein beetje water mengen of direct op de mierenroutes strooien. Denk er wel aan dit te herhalen als het heeft geregend.

Verder houden mieren absoluut niet van afrikaantjes, goudsbloem en lavendel.

 

En als dat niet helpt?

Wordt uw tuin overlopen door mierenlegers, dan is het zaak wat zwaardere middelen in te zetten. Een aantal dagen achter elkaar kokend water in alle uitgangen van de mierennesten gieten is vaak behoorlijk effectief. Eventueel kunt u het water mengen met azijn: één deel azijn op twee delen water. Zo’n waterazijnmengsel regelmatig in de tuin sproeien doet vaak ook wonderen.

 

Niet bepaald vriendelijk, maar wel effectief: plaats een potje met daarin een mengsel van gist met zoetigheid (stroop of jam) en een beetje water. De kleine zoetekauwen eten met de zoetigheid ook de gist op. De gist zet echter uit, waardoor de mierenmaagjes ontploffen waardoor de mier doodgaat. Bakpoeder doet overigens hetzelfde.

 

Stukken vriendelijker is het om met tuinaarde gevulde bloempotten omgekeerd bovenop het mierennest te plaatsen. De mieren blijken namelijk binnen zo’n twee weken te verhuizen én nieuwe eitjes te leggen – ín die bloempot. Daarna is het simpelweg nog een kwestie van de bloempot verwijderen.

 

En tot slot: ja, gif werkt ook.

Maar doe dat alleen als het echt niet anders kan, want het milieu wordt er bepaald niet beter van.

 

Bron:

https://www.plusonline.nl/reizen-vrije-tijd/mieren-zo-houdt-u-ze-buiten?mt=8176db45160f0f7546c68f3617158c677bee71815a12534619d367f52fa4eb15

 

zaterdag 8 juli 2017