Muggen bestrijden

 

hoe zit het nu echt?

 

Gek word je van het gezoem. En van de jeukende bulten. Citronellakaars dan maar? Verjaag-app op je telefoon?

Do’s & don’ts bij muggenleed plus tips als je toch bent gestoken.

Spuiten & smeren
Er zijn drie middelen die bewezen effectief zijn:

 

1. DEET
Dit chemische middel, N.N-diethyl-metatoluamide, is in de jaren vijftig bedacht voor het Amerikaanse leger. In Nederland is het in percentages van 10 tot 50 te koop: hoe hoger, des te langer de werking. Een fabrikant stelt: 30% tot 5,5 uur, 40% tot 8 uur en 50% tot 10 uur. Volgens wetenschappers is die werkingsduur iets te optimistisch. Nadelen: zwangere vrouwen en baby’s jonger dan twee maanden mogen geen DEET gebruiken, en door de ethanol waarin het goedje is opgelost, kan het plastic aantasten en brandt het in wondjes. Kinderen tot 2 jaar mag je alleen insmeren met DEET tot maximaal 30%. Omdat het spul nooit in je neus, mond of ogen mag komen, sla je hun handjes over. Dan kunnen ze het er niet inwrijven.

2. Icaridin
Icaridin, ook bekend als Picaridin en Saltidin, werkt lang, maar verkoop is in Nederland niet meer toegestaan.

3. Citriodiol
Citriodiol, ofwel PMD, komt uit citroeneucalyptusolie en is een natuurlijk alternatief voor mensen die geen DEET kunnen of willen gebruiken, zoals zwangeren, kleine kinderen en mensen met een heel gevoelige huid. Het heeft een iets kortere werking dan DEET, maar volgens Care Plus houdt hun spray met 40% citriodiol muggen toch ongeveer 8 uur op afstand. Verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Zie: http://www.careplus.eu/nl

 

Oorzaak wegnemen:

Water uit de bloembak.
Van april tot en met september is het Europese jachtseizoen op muggen open. In Nederland zijn 25 van de drieduizend muggensoorten actief. De belangrijkste is de culex pipiens, de of ciële naam voor de huis-tuin-en-slaapkamermug, een bloedirritant bloedzuigertje. Wil je af van gezoem en geprik, begin dan met preventiebeleid. Muggen groeien uit eitjes die in stilstaand zoet water worden gelegd, zoals stilstaande stadsgrachten en vijvers. Maar ook decoratieve zinken emmers en bloembakken met een plasje water, of dakgoten die slecht afwateren, zijn favoriete plekken. Door die leeg te maken,voorkom je al veel muggenleed.

 

aspirine
Los een aspirientje op in water en smeer het papje op de bult, om de jeuk te verminderen.

 

Hoezo lekker bloed?
De twee grootste muggen-mythes:
• Mensen met ‘zoet bloed’ zijn het aantrekkelijkst voor muggen Muggen hebben wel voorkeuren, de ene persoon is beslist aantrekkelijker dan de ander. De variabelen: lichaamstemperatuur en -geur. Maar zoet bloed? Bestaat niet.
• Muggen komen op het licht af Ook in het donker hebben muggen geen moeite slachtoffers te vinden. Het warmteverschil (veroorzaakt door een lamp) met de buitenlucht telt wel, maar lichaamsgeur, -temperatuur en de kooldioxide die je uitademt spelen een grotere rol.

pasta
Kalmeert de jeuk 

 

Kieren en gaatjes
Zet een hor in het raam dat je ’s nachts openzet. Zorg voor maatwerk: kieren groter dan 1,7 mm zijn wijd openstaande deuren voor de mug (mannetjes steken overigens niet. Het zijn de vrouwtjes die uit zijn op ons bloed, omdat daar eiwitten in zitten die ze nodig hebben om eitjes te produceren). Ook een klamboe helpt muggenbeten te voorkomen. De maasgrootte is hier de maat om in de gaten te houden: kleiner dan 1,5 mm (mesh 295 tot de kleinste maat: mesh 900).

 

Speciale, geïmpregneerde klamboe:

Nadeel van kleine gaatjes: het is snel benauwd. Het spul waarmee het gaas is geïmpregneerd (permitrin, deltametrine) is niet giftig voor de mens.

Zie: http://www.tropenreisartikelen.nl/

 

De klassieke klamboe hang je op en vouw je onder een matras. Daarnaast zijn er klamboes die je uitklapt of, tijdens bijvoorbeeld een wandeltocht door Zweden, over je zonnehoed drapeert. Zit je in de tropen, waar muggen- bestrijding wat nauwer luistert, dan heeft een klamboe een nadeel: als je ’s nachts naar de wc gaat, moet je alsnog smeren met antimuggenspul.

 

azijn

 

Wrijf appelazijn op de bult tegen de jeuk

 

En citronella dan?
Citronella, de etherische olie uit Aziatische grassoorten, is een antimuggen golden oldie. Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt.

Het tv-programma Radar testte in mei 2010 een aantal producten met citronella, waaronder een armband. Helaas werden de proefpersonen met zo’n bandje alsnog lek geprikt. De fabrikant liet daarop weten dat de bandjes niet bedoeld zijn om muggen te verjagen, maar om een aangename geur te verspreiden (ja, dat zei hij echt). Voor iedereen die blij wordt en een vakantiegevoel krijgt van citronellalucht: de armbandjes zijn nog steeds te koop, net als citronellastekkers en -geurkaarsen.

Smartphones, stekkers en spiralen
Voor smartphones en tablets zijn honderden antimuggenapps verkrijgbaar, gratis of voor minder dan € 1. Ze sturen een ultrasone toon door de speaker. Muggen zouden daar niet van houden.

Door z’n arm in een ‘kooi’ met muggen te steken met een piepende 120 in zijn hand, heeft de Wageningse ‘muggenprofessor’ Bart Knols duidelijk gemaakt dat zulke toepassingen niet werken. Hij is van plan ten strijde te trekken tegen deze apps. Eerder zorgde hij ervoor dat de KLM besloot onderweg geen elektrische muggenverdelgers meer te verkopen, omdat ze het innemen van malaria pillen mogelijk zouden ondermijnen. Ook voor andere zoemers en UV-lampen geldt: muggen zijn er niet van onder de indruk.In verre landen vind je soms rokende muggenspiralen (mosquito coils).

Op z’n best bevatten ze muggenwerende wierook, maar de eventuele werking is erg lokaal en in Nederland zijn ze niet meer te koop. Evenmin effectief: de airco of ventilator aanzetten. Muggen zouden niet van wind of kou houden, en bij een draaiende ventilator niet landen. Maar dat is onzin: een hongerige mug landt desnoods bij tegenwind.

tea-tree

 

Dep je bult met een mengsel van tea tree oil en lavendelolie

SLA EROP
Wie raak slaat, heeft een 100% betrouwbaar bestrijdingsmiddel. Met een elektrische tennisracketachtige mepper kan in de ruimte worden gezwaaid totdat de mug tegen de draden knalt en wordt geëlektrocuteerd. Een krant is goedkoper, maar geeft vlekken op de muur.

Effectief om de jeuk te stoppen is ook AfterBite Xtra.

 

 

Het is een plastic tube, met een dunne gelei, met als belangrijkste bestanddeel Ammonia (3,5%) die je kort na een muggensteek op de bult moet aanbrengen en is ook effectief bij wespen, andere steekbeesten en brandnetels. Verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Het kan nodig zijn, de behandeling te herhalen.

Zie ook: www.afterbite.nl

 

Bron: http://www.radarplus.nl/huis-tuin/article/225/Muggen-bestrijden-hoe-zit-het-nu-echt-

 

woensdag 6 augustus 2014