Roken is Slecht

 

Roken?! Begin er niet aan!

 

Roken is slecht voor je, dat weten we allemaal. Maar waarom beginnen mensen er dan mee? Is het stoer, geeft het een kick? En wat gebeurt er met je lichaam…?

 

In een sigaret zitten een heleboel stoffen, die slecht zijn voor je lichaam. De drie belangrijkste daarvan zijn: nicotine, koolmonoxide en teer.

 

 

Nicotine is een verslavende stof. Als je twee sigaretten rookt, ben je al verslaafd aan roken. Veel mensen weten wel dat roken slecht voor je is. Maar je vraagt je af waarom ze er dan mee beginnen. Veel kinderen beginnen met roken in de eerste of tweede klas van de middelbare school. Dan is het nog stoer, omdat iedereen het doet. Sommige kinderen stoppen. Misschien komt dat wel omdat je in de eerste klas heel veel les krijgt over roken en hoe slecht het is.

 

 

Maar er zijn ook kinderen die doorgaan waar anderen afhaken. Ze zijn helemaal verslaafd aan roken. Ze kunnen niet meer stoppen. Er bestaan twee soorten verslavingen. Geestelijk en lichamelijk. Kinderen die niet roken vinden het vies, asociaal, en willen er vaak ook niet aan beginnen. Maar je wordt zo snel aangestoken, bijvoorbeeld als je vrienden roken.

 

Van roken krijg je ziektes die soms dodelijk zijn, zwarte longen, gele nagels, een gele huid, lelijke tanden, je gaat eerder dood, en zo kun je nog wel even doorgaan. Maar alles komt erop neer dat roken slecht voor je is.

 

Begin er dus alsjeblieft niet mee, en als je wel rookt: Veel succes met stoppen!

 

Tekst: Louise Oude Elferink en Robin Kets (Emmeloord)

 

Overgenomen uit: NOP dd. 26-02-2012

 

Toevoeging van webmaster:

Waarom ik niet contact wil met rokers: 

 

Ik zal het duidelijk maken:

Een deel van mijn werkzame leven, zat ik vaak, ongevraagd, in de stank van een aantal collega's, die rookten.

Toen ik veel jonger was, op feestjes, en familiebijeenkomsten, ook rokende mensen, mijn moeder rookte lang geleden sigaartjes, en daarvoor sigaretten.

 

Ik vind dat vies, alles gaat er naar stinken: je kleren, gordijnen, meubelen met bekleding, zachte vloerbedekking. Kortom alles gaat muf ruiken!

En het is ongezond ook nog. In deze tijd, is er gelukkig een meerderheid, die NIET rookt en veel mensen hebben tegenwoordig tenminste de beleefdheid, om te vragen, of ze mogen roken.

En dat mag, maar dan wèl buiten, of in een rookhok, met afzuiging.

Nog een praktisch punt; een vrouw (of man) die (veel) rookt, ruikt niet fris, en ook haar (zijn) adem stinkt naar rook.

 

Ik zou zeggen: voldoende reden, om zo min mogelijk contact te hebben met rokers.

 

woensdag 30 maart 2016