Schulden & Crisis

 

 

Een crisis zoals we die vandaag kennen ... een depressie, zeg maar ... kan alleen maar ontstaan door excessieve schulden.

De opbouw van die schulden zorgde jarenlang voor ogenschijnlijke welvaart maar eigenlijk deden we niets meer dan onze inkomsten uit de toekomst consumeren.

Deze overconsumptie met geld dat nog verdiend moet worden, blaast de economische groei op.

 

Maar op een dag komt het besef dat de schulden ondraaglijk hoog geworden zijn. Op dat moment wordt het steeds moeilijker om geld te lenen of kan het enkel tegen steeds hogere rentevoeten.

In feite moet je dan een nieuw evenwicht zoeken en gaan naar een periode van schuldafbouw.

 

De overconsumptie uit het verleden moet dan plaats maken voor onderconsumptie. Minder uitgeven ... sparen ... om de schuldenlast te verkleinen.

Het is de economische schok van overconsumptie naar onderconsumptie die leidt tot een depressie. En een dergelijke schok komt alleen maar voor in landen met een schuldenprobleem.

Excessieve schulden zijn de bron van het kwaad. Alleen lijken we dat helemaal niet te beseffen.

 

Als je economen mag geloven, dan situeert het probleem zich immers elders. Ik hoor Krugman zeggen dat overheden zich niets moeten aantrekken van de oplopende schulden en hun bestedingen fors moeten optrekken.

Op die manier zal het vertrouwen terugkeren en zal uiteindelijk de consument ook weer aan het consumeren gaan. Hij wil met ander woorden het schuldenprobleem oplossen met meer schulden.

 

Wel, dat was ook de aanpak die we hadden voor Griekenland. Toen het land in 2010 in de problemen kwam werd er gesproken over een lening van 30 miljard euro. Dat zou voldoende zijn om het land er weer bovenop te halen.

Die 30 miljard euro werd uiteindelijk 110 miljard euro. En twee jaar later kwam daar nog eens 135 miljard euro bij. Dan zwijg ik voor het gemak nog even over de bedragen die de ECB leende aan Griekse banken.

Het Griekse schuldenprobleem werd aangepakt met een lawine aan nieuwe schulden, maar de Griekse economie zinkt steeds dieper weg.

Ik begrijp niet waarom anderen dit niet zien. Een teveel aan schulden wurgt uiteindelijk iedere economie.

 

Kenneth Rogoff beschreef het al in zijn boek "this time is different". Als de schuldenlast groter wordt dan 90% van de economie, wordt het bijna een onbegonnen zaak om nog groei te creŽren.

 

Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom landen Łberhaupt schulden moeten maken.

Wat is er mis met uitgeven wat je binnenkrijgt?

Je zou nog een uitzondering kunnen maken voor schulden voor infrastructuurproject met een bewezen terugverdieneffect.

Maar verder?

 

Als je jaarlijks zit met een tekort in de sociale zekerheid, is het niet de oplossing om dit tekort te financieren met schulden. Je kan alleen maar herverdelen wat je hebt.

Zonder excessieve schulden heb je om de paar jaar een beperkte recessie die na een jaar alweer vergeten is. De normale eb en vloed in een economie.

Maar in een wereld die verzuipt in de schulden wordt zo'n recessie een beest dat de maatschappij grondig overhoop gooit en jarenlang voor miserie zorgt bij de bevolking.

Wat we nodig hebben, is niet meer overheid maar minder.

Een kleinere, efficiŽnte en zuinige overheid met een schuldenrem.

 

DAT hebben we nodig om hieruit te geraken.

Helaas krijgen we precies het tegenovergestelde.

Belgen leven al een tijdje met een linkse belastingregering en weten waarover ik spreek.

 

In Frankrijk heb je nu Hollande die de pensioenleeftijd verlaagt (verlaagt zeg ik je!) en de werkloosheid gaat "oplossen" door het ontslaan van mensen zo duur te maken dat het goedkoper is om ze te houden.

En in Nederland krijg je straks waarschijnlijk meer van hetzelfde.

 

Dus, laat mij je vragen hoe je in deze omstandigheden ook maar een beetje hoop kan hebben dat het allemaal wel goed komt?

 

Bron:

Maarten Verheyen

Mr. Market bvba
Lindedorp 44/B
3990 PEER
BELGIň
TEL 0032 11 61 29 89
E-mail: maarten.verheyen@aandelen.com

 

woensdag 30 maart 2016